شیشهپاشی یا گلس بلاست
استفاده از فرایند گلسبلاست برای ازبینبردن رنگ جدول بتنی. ترکیب دانههای شیشه با آب بهتر میتواند گرد و خاک را کاهشدهد.
زنگزدگی بر روی رنگ قسمت خارجی لوله انتقال، قبل و بعد از فرایند سابپاشی
پرداختکاری با ذرات شیشه را شیشهپاشی (انگلیسی: Glass Blast) میگویند. شیشهپاشی یکی از روشهای پرداختکاری و تمیزکاری مکانیکی سطوح با استفاده از دانههای بسیار ریز شیشه است. در این فرایند با پاشش دانههای پرفشار شیشه به قطعه، سطح مورد نظر را میتوان تمیز و یکدست کرد. پیشینه این فرایندها به سال ۱۸۷۰ میلادی، زمانی که بنیامین چو تیلغمان اولین فرایند پرداختکاری با استفاده از پاشش ذرات پرفشار را طراحیکرد بازمیگردد.
اگر در این فرایند از ذرات شیشه سبک استفاده کنیم، سطحی نیمه براق بدست میآید، اما اگر از ذرات سنگین تر شیشه استفاده کنیم، سطحی مات بدست میآید. گلسبلاست استاندارد از فشار معمول ۸۰# استفاده میکند.
این فرایند بیشتر در موارد زیر به کار میرود:
پرداخت نهایی استیل ضدزنگ
پرداخت قطعات آلمینیومی پیش از اکسید شدن یا رنگکردن
تمیزکاری سطوح فلزات رنگی همچون مس، برنز و برنج
به عنوان پرداخت اولیه پیش از گالوانیزاسیون در رنگکاری نیکل کرم
با این که اندازه ذرههای شیشه، سایزهای متنوعی در بازه ۴۰ تا ۳۲۵ مش را دربرمیگیرد، بعضی سایزها متداولترند. سایزهای معمول ذرات شیشه شامل ۵۰–۷۰, ۶۰–۸۰, ۷۰–۱۰۰و ۱۲۰–۲۰۰ مش میباشد. سایز سریعترین دانه شیشه در این فرایند، ۶۰–۱۰۰ مش میباشد. انتخاب بهترین سایز دانههای شیشه، باتوجه به کیفیت سطح مد نظر و جنس قطعه مورد نظر تعیین میشود.
مزایای شیشهپاشی
روش پرداختکاری با دانههای شیشه، در مقایسه با سایر روشهای پرداخت سطوح همچون سندبلاست، از امنیت و ایمنی بالاتری برخوردار است، و مانند سند بلاست (روشهای دیگر سابپاشی) که قوانین سخت گیرانه ایمنی برایش وضع میشود، مشکلات حاد تنفسی ایجاد نمیکند. همچنین گلسبلاست در مقایسه با سند بلاست، سطح لطیف تر و یکنواختتری ارائهمیدهد، به طوری که در کاربردهای خاص مثل تمیز کاری کانیهای معدنی، از سندبلاست به این دلیل که ممکن است به قطعه آسیب واردشود، استفاده نمیشود.مزیت دیگر این روش بازیافتپذیری نسبتاً بالای آن میباشد، به طوری که چندینبار قابلیت استفاده مجدد با حفظ عملکرد را دارد. بهطور معمول میزان قابلیت استفاده از آن، قبل از نیاز به تعویض، ۴ الی ۶ سیکل میباشد. همچنین این روش میتواند با استفاده از هر دو روش فشار و مکش روی قطعه اعمالشود، در نتیجه میتواند در هزینه صرفهجوییکند، چون که دستگاههای پاشنده ذرات که با فشار کارمیکنند، از آنها که با مکش کارمیکنند، گرانترند.
معایب شیشهپاشی
به دلیل مقاومت کمی که شیشه نسبت به سایر مواد همچون انواع فولاد دارد، دوام نسبتاً زیادی در فرایند نمیآورد و همچنین این روش سرعت بالایی هم ندارد. مقاومت شیشه حتی از سرباره ذغال سنگ نیز کمتر است که بهناچار فرایند را کندتر از سایر روشهای مبتنی بر پاشش ذرات میکند. مورد دیگر اینست که این روش سطحی یکنواخت و لطیف ایجاد میکند و درنتیجه در مواردی که نیاز است که پوششی بر روی سطح اعمالشود، گزینه مناسبی نمیباشد؛ زیرا رنگ و سایر پوششها، چسبندگی بالاتری به سطح زمخت دارند. و در آخر، با این که این روش بازیافتپذیری نسبتاً خوبی دارد، در مقایسه با سایر روشها همچون شاتبلاست با استفاده از فولاد، ضعیفتر عملمیکند، چون که فولاد مقاومت بسیاری دارد و بارها میتواند مورد استفاده مجدد قراربگیرد.
نظرات (0)